Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES
"Sarea în Bucate": Dulceață și țuică de smochine la Svinița
Duminică, 11 Octombrie 2015
Despre Svinița se spune că este raiul smochinelor, căci ele cresc în clisură precum se coc smochinele în Grecia.

Așa se face că nu mai puțin de 3000 de pomi sunt cultivați pe dealurile de la Dunăre.

Ce legătură are Svinița cu Banatul? Ei bine, chiar dacă localitatea aparține astăzi de Mehedinți, locuitorii din zonă se dau bănățeni adevărați. Căci înainte de împărțirea administrativă realizată de regimul comunist, Svinița ținea de Caraș Severin, adică de Banat. Așa că să spui unui locuitor din Svinița că este oltean e ca și cum l-ai înjura.

Când se făcu vremea de cules și de pus dulcețurile în borcane, am mers și noi la Svinița. Localitatea e deja cunoscută pentru brandul dulceții de smochine, înregistrat la OSIM, și care a dat renumele locului.

Cum smochinele sunt la îndemână la Svinița ca merele prin alte părți, gospodinele au dezvoltat tot felul de rețete. Am încercat și noi, CIUFULITA CU SMOCHINE, o prăjitură delicioasă, rapidă și ușoară, la îndemâna oricărei bucătărese.

Iar pentru domni, am rezervat un spațiu special emisiunii Sarea în bucate, pentru țuica de smochine, o băutură fantastică pe care Svinița se luptă să o branduiască și care se vinde ca pâinea caldă la marginea drumului, chiar dacă litra poate să ajungă și la 100 de lei.

Emisiunea "Sarea în bucate" pe TVR3 sâmbătă 17.10.2015 de la ora 12.00 (cu reluare duminică 18.10.2015 la ora 4.00).

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Înregistrarea emisiunii poate fi vizionată ulterior difuzării la link-ul de la începutul paginii.