loader
Foto

Sarea în Bucate: la Câlnic, despre gătit și norme europene

"Sarea în bucate" se vede la TVR Timișoara, duminica, de la 17.30.

 

Sarea în bucate

Regulile europene au venit cu bune și cu rele. La Câlnic, lângă Reșița, aflăm cum a murit un obicei al comunităților mici, care se sprijineau în cele mai importante momente ale vieții, căci nu mai ai voie să faci evenimente dacă nu ai autorizații sau certificate. Vrei, nu vrei, nu mai poți să chemi gospodinele sau maistorii bucătari din sat să-ți gătească la un botez, nuntă sau pomană la Căminul Cultural, pentru că nu respectă normele europene.

Așa se face că, moda căldărilor de aramă de 300 de litri în care se fierbea câte o vacă, ori a bădicurilor în care se frigea carnea de la câțiva porci, sau a ceaunelor în care se învârtea cu linguroniul de lemn, a dispărut odată cu noile reguli. Iar maistorul Rică este ultimul bucătar din Câlnic care participa la astfel de evenimente în calitate de bucătar și care ne lasă mărturie un meniu de nuntă, așa cum s-a făcut acu’ 54 de ani, când s-a însurat el.

Prezintă - @Dan Liuț
Realizator - @Veronica Mihoc.

0:00 De Paște la Socolari

0:30 Europa 360

 
(P) Cum folosesc românii internetul: divertismentul, scop principal pentru utilizatori

Dinamica pozitivă a mediului online este evidentă în România în ultimii ani, datele indicând o utilizare tot mai intensă a internetului atât în ...

Mărturii fotografice ale nunților bănățene: Un secol de tradiție | VIDEO

Colecția de fotografie veche intitulată „Bănățeni în ţoalele lor”, prezentată de Dalida Groza, reprezintă un valoros document etnografic.

(P) Elis Pavaje a încheiat lucrările de extindere a fabricii sale de la Stoenești. O investiție de 13 milioane de euro

Cel mai mare producător de pavaje din România,  Elis Pavaje , a încheiat lucrările pentru extinderea fabricii sale din Stoenești, Prahova.

 

#tvrtimisoara