loader
Foto

Sarea în Bucate: la Câlnic, despre gătit și norme europene

"Sarea în bucate" se vede la TVR Timișoara, duminica, de la 17.30.

 

Sarea în bucate - România în bucate

Regulile europene au venit cu bune și cu rele. La Câlnic, lângă Reșița, aflăm cum a murit un obicei al comunităților mici, care se sprijineau în cele mai importante momente ale vieții, căci nu mai ai voie să faci evenimente dacă nu ai autorizații sau certificate. Vrei, nu vrei, nu mai poți să chemi gospodinele sau maistorii bucătari din sat să-ți gătească la un botez, nuntă sau pomană la Căminul Cultural, pentru că nu respectă normele europene.

Așa se face că, moda căldărilor de aramă de 300 de litri în care se fierbea câte o vacă, ori a bădicurilor în care se frigea carnea de la câțiva porci, sau a ceaunelor în care se învârtea cu linguroniul de lemn, a dispărut odată cu noile reguli. Iar maistorul Rică este ultimul bucătar din Câlnic care participa la astfel de evenimente în calitate de bucătar și care ne lasă mărturie un meniu de nuntă, așa cum s-a făcut acu’ 54 de ani, când s-a însurat el.

Prezintă - @Dan Liuț
Realizator - @Veronica Mihoc.

3:00 Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual (R)

(Reluare)

3:30 Minorităţi în limba sârbă (R)

(Reluare)
 
TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

TVR, premiată la PRIX CIRCOM 2024

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Premiul Young Onscreen Talent, oferit de TVR în memoria Vandei Condurache, i-a fost acordat unui jurnalist BBC. Péter Keresztes, videojurnalist ...

De-a lungul călătoriilor pe Drumuri aproape, multe au fost destinațiile pe care le-am găsit eu, și mai multe au fost cele care m-au găsit ele pe ...

Povești în rame | VIDEO

Povești în rame | VIDEO

publicat: miercuri, 10 aprilie 2024

Valea Almăjului și Banatul Montan se regăsesc pe simezele Galeriei 5 din Timișoara, până în 12 aprilie, într-o expoziție-eveniment.

 

#tvrtimisoara