Siteul tvr.ro foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de utilizare a cookies. Afla mai multe accesand POLITICA COOKIES Vezi și Politica de Confidenţialitate care face referire la modul în care colectăm, folosim şi partajăm datele dumneavoastră pentru a va oferi serviciile TVR precum şi modul în care folosim platformele sociale.
"Sarea în bucate": La fript de răchie în Banatul montan
Duminică, 03 Noiembrie 2013
La Fârliug ard cazanele de câteva săptămâni bune. Anul ăsta a fost multă prună așa că cei 7 căzănari din sat au de lucru până târziu în noiembrie.
Alte legături
Veronica Mihoc

Noi am fost la nea Ion Luca, pentru că îi căzănar renumit. Și n-a fost greu să-l găsim. Ne-a condus uica Mihai după nas, direct la vadra cu răchie.

Îl tragem de limbă pe nea Ion, să ne spună secretul lui, de face răchie așa de bună. Am aflat că totul începe din livadă - de la soiul de prune, până la felul în care le stângi - ca să ajungi să ai borhot curat, care să scoată răchia de calitate.

Pentru că nu au unde să își vândă răchia, mulți nici nu își mai strâng prunele. De câțiva ani, s-a înființat Asociația Producătorilor de Țuică din Banatul Montan, în încercarea de a-i proteja pe țărani:

" În Serbia găsești țuica la 27 de euro în cele mai reprezentative magazine din țară. Noi românii avem acest produs și nu putem să îl comercializăm din cauza legislației. Avem brandul, avem denumirea dar nu avem terenul să deschidem o distilărie care să adune toată răchia de la țărani pe care să o aducem la 34 de grade cât cere Uniunea Europeană" - Ioan Borduz, președintele asociației.

Imaginea: Iuliu Theer, montajul: Călin Constantin

În jurul cazanului auzi multe povești. Dar ca să nu te ia țuica de cap cât stai la fript răchie, trebuie să mănânci bine. Așa că, uica Mihai pune la făcut o friptură de porc pe cazan, cum făceau odată căzănarii. Noi am încercat și a ieșit. Rămâne să vedeți și voi!

Emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara duminică 3.11 la ora 21.00 (cu reluare 4.11 luni la ora 12.00) iar pe TVR3 sâmbătă 2.11 la ora 15.15.

 

  • 22:00
    Telejurnal Regional mimico gestual
  • 22:30
    Preluare TVR3
  • 10:00
    Magazin minorităţi
  • 10:30
    Cap de afiş
  • 11:30
    In prelungiri
  • 13:00
    Descoperă vestul
    - fillere regiune
  • 15:30
    Magazin minorităţi
  • 16:00
    Cap de afiş
  • 17:00
    Telejurnal TVR 3
    (preluare)
  • 18:00
    Telejurnal regional
  • 18:30
    Actual Regional
    - direct
  • 20:00
    Telejurnal
    - Preluare TVR1 (preluare)
  • 21:00
    Talk show TVR1
    (preluare)
  • 22:00
    Telejurnal Regional mimico gestual
  • 22:30
    Preluare TVR3