loader
Foto

Galerie foto

"Sarea în bucate": La fript de răchie în Banatul montan

La Fârliug ard cazanele de câteva săptămâni bune. Anul ăsta a fost multă prună așa că cei 7 căzănari din sat au de lucru până târziu în noiembrie.

 

Veronica Mihoc

Noi am fost la nea Ion Luca, pentru că îi căzănar renumit. Și n-a fost greu să-l găsim. Ne-a condus uica Mihai după nas, direct la vadra cu răchie.

Îl tragem de limbă pe nea Ion, să ne spună secretul lui, de face răchie așa de bună. Am aflat că totul începe din livadă - de la soiul de prune, până la felul în care le stângi - ca să ajungi să ai borhot curat, care să scoată răchia de calitate.

Pentru că nu au unde să își vândă răchia, mulți nici nu își mai strâng prunele. De câțiva ani, s-a înființat Asociația Producătorilor de Țuică din Banatul Montan, în încercarea de a-i proteja pe țărani:

" În Serbia găsești țuica la 27 de euro în cele mai reprezentative magazine din țară. Noi românii avem acest produs și nu putem să îl comercializăm din cauza legislației. Avem brandul, avem denumirea dar nu avem terenul să deschidem o distilărie care să adune toată răchia de la țărani pe care să o aducem la 34 de grade cât cere Uniunea Europeană" - Ioan Borduz, președintele asociației.

Imaginea: Iuliu Theer, montajul: Călin Constantin

În jurul cazanului auzi multe povești. Dar ca să nu te ia țuica de cap cât stai la fript răchie, trebuie să mănânci bine. Așa că, uica Mihai pune la făcut o friptură de porc pe cazan, cum făceau odată căzănarii. Noi am încercat și a ieșit. Rămâne să vedeți și voi!

Emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara duminică 3.11 la ora 21.00 (cu reluare 4.11 luni la ora 12.00) iar pe TVR3 sâmbătă 2.11 la ora 15.15.

 

17:30 Regatul Sălbatic

18:00 Telejurnal Regional TVR TM (R)

-direct (Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara