loader
Foto

"Sarea în Bucate": Ratotă din ou de struți, o rețetă de Bihor

La Tinca, în judeţul Bihor, echipa emisiunii "Sarea în Bucate" a găsit un crescător de struţi.

 

Veronica Mihoc

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

De 15 ani a intrat pe această piață care îi aduce un profit considerabil.

Florian Bala și-a pornit afacerea cu 2 familii de struți și 50 de pui. Astăzi, e un exportator serios al giganticelor păsări, cu un business prosper pe o piață internațională într-o continuă creștere.

La aflarea veștii că uica Mihai vine la ferma sa, Florian a pus deoparte un ou proaspăt de struț ca să pregătească o ratotă ca-n Bihor, un fel de omletă franțuzească din care saturi 10 flămânzi o dată.

Cârnații, pastrama sau paneurile din carne de struți sunt vedetele mesei în familia Bala. Dar astăzi, pulpa de struț își va găsi rostul într-o friptură cu legume la cuptor și orez vietnamez, puse la cale de uica Mihai.

Într-un an Florian Bala strânge peste 200 de ouă de struți pe care le golește și le vinde în Moldova. Și dacă în supermarket prețul unui ou întreg ajunge până la 80 de lei, unul pictat, folosit ca obiect decorativ se vinde cu 200 de euro, iar Florian Bala mereu își ia câte o amintire pentru colecția personală.

Succesul afacerii cu struți constă în asigurarea unui flux permanent de vânzare de păsări, atât pentru sacrificare cât și pentru reproducere. În 15 ani, Florian Bala a ajuns la o fermă cu 10 familii de struți și peste 500 de pui pe an, care îi permit să exporte în țări importante ale Uniunii Europene.

Ca să își facă o fermă productivă, el și-a adus păsări de prin întreaga lume. La struți există pericolul ca specia să degenereze prin împerecherea păsărilor din aceeași familie. Așa se face că la ferma lui Florian Bala, trăiesc în țarcuri speciale, struți aduși din Spania, Africa de Sud, Olanda sau Israel.

Aflați mai multe urmărind emisiunea "Sarea în Bucate"!

Emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara vineri, 28.11.2014, de la ora 21:00, cu reluare sâmbătă 29.11.2014, de la ora 12:00, iar pe TVR3 sâmbătă 29.11.2014, la ora 15:00.

23:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)

23:30 Arhiva TVR Timișoara

 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara