loader
Foto

Galerie foto

"Sarea în Bucate": Tochitură în boț de mămăligă, după moda bufanilor

Purtați prin Oravița de amintirile tinereții lui uica Mihai, din vremea când era dansator la Ansamblul Semenicul, am descoperit un loc plin de farmec și emoție.

 

Veronica Mihoc
Sarea în bucate - România în bucate

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Este o combinație de Italia, Grecia și Austria într-un orășel românesc ce ne-a făcut să ne bucurăm ca de o vacanță în străinătate.

Printre case colorate cu garduri înalte de cetate și străduțe înguste, șerpuitoare, am aflat poveștile orașului. Nu-i vreme aici să vă spunem istoria lui, dar oferiți-vă un răgaz să-i căutați parcursul prin timp și mai mult să-l străbateți la pas, ca să-i simțiți trăirea.

Și există o vorbă, care spune cam așa: ca să știi cu adevărat totul despre un loc, trebuie musai să-i încerci bucătăria. Iar cum Oravița a fost un oraș minier, uica Mihai ne spune în emisiunea asta, istoria tochiturii în boț de mămăligă făcută după moda bufanilor, nemții veniți la muncă în mină și porecliți așa de români după portul pantalonilor bufanți.

Și-o să gătim în cuptor de cărămidă roșie, la Pensiunea 7 brazi cu muntele în spinare și Oravița la picioare, un loc pe care nu l-am ales întâmplător ci mai ales poveștii sale care s-a răzbunat vremii.

(w882)

Arhitectura Oraviței te încântă, istoria orașului te impresionează iar poveștile urbei te fascinează. Dar ca în orice călătorie își dorești și un strop de relaxare. Iar noi am găsit acest lucru, undeva la ieșirea din oraș la Ștrandul Termal Ring. O bază modernă, care îmbucură traseul oricărui călător.

Altădată locul era cunoscut de autohtoni ca băltoaca cu apă miraculoasă. Aici se aduna apă termală ce țâșnea din adâncul pământului printr-o țeavă improvizată la suprafață și la care oamenii veneau să se îmbăieze în scop curativ.

(w882)

Tot aici aveam să ne desfătăm și cu meniul propus de Giani, bucătarul bazei - rulada de porc cu ananas și cascaval, stropită cu sos de fructe de pădure și asortată cu legume la grătar.

Un deliciu culinar care ne-a fericit papilele gustative și pe care vi-l recomandăm, într-un show gastronomic inedit, "Sarea în bucate".

Emisiunea "Sarea în bucate" se difuzează pe TVR Timișoara vineri, 6.02.2015, de la ora 21:00, cu reluare sâmbătă 7.02.2015, de la ora 12:00, iar pe TVR3 sâmbătă 7.02.2014, la ora 12:00.


21:00 Telejurnal Regional TVR TM – mimico gestual (R)

(Reluare)

21:30 Minorităţi în limba sârbă (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara