loader
Foto

Se anunţă grevă generală în Timiș

2500 de funcţionari publici din ţară vor intra în grevă generală timp de o zi până la sfârşitul lunii aprilie.

 

Telejurnal Regional TVR Timișoara

Dintre aceştia, 1500 de persoane sunt angajate la primării din jud Timiş. Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a strâns deja adeziunile pentru această acţiune iar numărul participanţilor poate creşte pentru că lista rămâne deschisă şi în această săptămână.

Încă din luna ianuarie reprezentanţii funcţionarilor publici încearcă să negocieze cu autorităţile guvernamentale. Până în prezent, nici unul dintre cei doi miniştri care ar putea să le acorde drepturile solicitate nu a participat la dialog cu sindicaliştii. Chiar dacă conştientizează importanţa grevei generale şi eventualele consecinţe, funcţionarii spun că nu au de ales.

Funcţionarii publici nu au mai primit măriri salariale din anul 2008. Mai mult, de atunci încoace drepturile băneşti au scăzut pentru angajaţii primăriilor din cauza tăieri sporurilor.

Cel mai greu este pentru lucrătorii de la sate. O lege din 2010 stabileşte condiţii financiare minime în primăriile rurale. În acestă situaţie, veniturile lunare din sistem sunt la limita subzistenţei. Un inspector şef cu grad maxim de salarizare angajat într-o comună câştigă 1200 de lei net iar începătorii iau lunar şi 700 de lei.

Doar 2 angajaţi ai primăriei Timişoara au aderat la greva generală din această lună. Mulţi dintre funcţionarii publici de aici au salarii decente pentru că au obţinut păstrarea sporurilor în baza unor hotărâri judecătoreşti. Chiar şi aşa, în acest moment se află pe rol un proces intentat de Curtea de Conturi care ar putea duce la micşorare drastică a veniturilor salariale din primăria Timişoara.

Reporter: Simona Ivașcu. Imaginea: Daniel Vlăduță.

Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la orele 18,20 și 21,30 (de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual).


14:30 Cult@art

15:30 Minorităţi

 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara