loader
Foto

Galerie foto

Creșterea mediei de vârstă în Europa unită necesită soluții

Persoanele în vârstă au o pondere din ce în ce mai mare în populația Europei. Comunitățile încearcă să găsească soluții potrivite pentru nevoile sporite de servicii medicale și de incluziune socială.

 

Europa 360°

Reportajele din această ediție a emisiunii sunt produse de TVR Timișoara și televiziunile publice din Polonia, Franța și Belgia.

Valea Almăjului este o zonă izolată în munții Banatului cu circa 15000 de locuitori. În 2011, pe fondul crizei, guvernul a decis să închidă zeci de spitale, inclusiv cel din Bozovici. Puși în situația de a face cel puțin 2 ore până la cel mai apropiat spital, oamenii locului s-au organizat ca să susțină măcar un punct de asistență medicală.

În satele din estul Poloniei majoritatea locuitorilor au ocupații legate de agricultură. Ca și în România, populația are venituri mici, este îmbătrânită și are nevoie mai des de servicii medicale. Serviciul public de sănătate are însă dificultăți de finanțare și din această cauză, pentru anumite intervenții, se formează liste de așteptare.

În Olanda criza economică se manifestă și prin presiuni asupra sistemului de îngrijire a persoanelor vârstnice. Restrângerea bugetelor conduce la reduceri de personal, astfel încât mai pot fi finanțate doar posturile de specialitate. Soluția găsită, implicarea prin voluntariat a familiilor rezidenților, este benefică dar naște și controverse.

În Belgia, Martine și-a pierdut locul de muncă în urma restructurării companiei la care lucra. La 50 de ani a hotărât să treacă la o meserie nouă și, după trei ani de studiu, a devenit învățătoare. E o experiență nouă și interesantă iar Martine consideră ca vârsta pe care o are este un avantaj. Iar cazul ei nu este unul singular. (w235)

Urmăriți un proiect TVR Timișoara și Circom Regional finanțat de Parlamentul European.

Emisiunea “Europa 360” este difuzată duminică 8.03.2015 de la ora 19.30 pe TVR2 și pe TVR HD (cu reluare pe TVR2 luni 9.03.2015 de la ora 4:30) iar pe TVR Timișoara duminică 8.03.2015 de la ora 21:00 (cu reluare luni 9.03.2015 de la ora 12:30).

 

16:00 Prim plan obiectiv – direct

prima parte

17:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara