loader
Foto

"Ediția de Vest": 24 de ani de la Revoluție și integrarea persoanelor cu dizabilități

Discutăm în prima parte despre situația revoluționarilor la 24 de ani de la Revoluție. În cea de a doua parte discutăm despre calitatea vieții persoanelor cu dizabilități în România și Europa, pornind de la o coproducție europeană la care participăm.

 

Cosmin Jitariuc
Ediția de Vest

La 24 de ani de la Revoluţie mulţi dintre cei care au luptat atunci au rămas fără indemnizaţiile pe care le primeau de la stat. De-a lungul anilor certificatele de revoluţionar s-au înmulţit iar asociaţiile formate de foştii luptători nu au reuşit să-şi facă ordine în interior.

Există o rezolvare pentru această situaţie? Ne mai pasă de cei care au participat la scrierea istoriei? Merită sau nu să primească recompense din partea statului? Câţi dintre ei? Este certificatul de revoluţionar o afacere?

Încercăm împreună cu Liviu Băcana (preşedinte al Asociaţiei 16 Decembrie 1989) și cu Emil Vlădeșan (luptător în Revoluţia din decembrie 1989) să găsim răspunsuri la aceste întrebări. Și vedem împreună o situație similară, cea a victimelor războiului din fosta Iugoslavie, într-un reportaj despre persoanele cu dizabilități din Croația realizat de HRT- Televiziunea Publică din Croația.

Reportaj realizat de HRT- Televiziunea Publică din Croația  în cadrul proiectului Citizenship.circom.eu finanțat de Parlamentul European.

Tot despre persoanele cu dizabilități discutăm în cea de a doua parte a emisiunii cu Laila Onu- preşedinte Fundaţia Pentru Voi. Cum reuşesc aceşti oameni să învingă lumea ostilă din jur? Se pot adapta? Reuşim noi să-i acceptăm? Să-i ajutăm? Să-i facem să se simtă oameni, să se simtă normali? Ce ar trebui să facem pentru ei şi pentru noi?

Vedem un reportaj cu Vasile Stoica, lugojeanul extraordinar care a reușit să facă solitar înconjurul lumii într-un scaun cu rotile și figurează în Cartea Recordurilor. Prin tot ceea ce face, Vasile încearcă să conștientizeze publicul cu privire la nevoile și drepturile persoanelor cu dizabilități.

Reportaj realizat de TVR Timișoara în cadrul proiectului Citizenship.circom.eu finanțat de Parlamentul European.

Iar la final vedem un exemplu din Italia de reușită în integrarea în societate a persoanelor cu dizabilități.

Emisiunea se difuzează pe TVR Timișoara luni 16.12 la ora 19.00, cu reluare marți 17.12 la ora 10.00.


Reportaj realizat de RAI- Televiziunea Publică Italiană în cadrul proiectului Citizenship.circom.eu finanțat de Parlamentul European.

 

19:00 ACTUAL REGIONAL – direct (R)

(Reluare)

20:30 Europa 360

 
Țese la război și la 80 de ani

Țese la război și la 80 de ani

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Doda Viorica Lazăr de la Seceni are peste 80 de ani și încă mai țese la război.

Bucova: mirosul naturii, povești încă nespuse. Și Via Transilvanica

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 15:45, la TVR Timișoara, vă invităm la o ediție de primăvară la "Drumuri aproape".

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

De la Măru-n Timișoara | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

Spectacol aniversar Zorica Savu - 30 de ani de cântec și 30 de ani TVR Timișoara! Miercuri, 1 mai, de la ora 19:00, la TVR Timișoara, și luni, 6 ...

 

#tvrtimisoara