loader
Foto

Galerie foto

TESZT pentru iubitorii de teatru din Timişoara!

Cea de-a opta ediție a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT are loc anul acesta între 23 și 30 mai.

 

Roxana Morun
Ora regiunii

Spectacole din Croația, Muntenegru, Ungaria, Serbia, Slovenia și România vor îmbia publicul la dialog cultural, în sălile Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

Anul acesta, accentul cade pe colaborare și coproducțiile dintre teatrele euroregiunii DKMT (Dunăre, Criș, Mureș, Tisa). De exemplu spectacolul „Moliendo Café”, realizat cu actorii Teatrului Maghiar şi German din Timișoara sau spectacolul lui Bojan Jablanovec, intitulat „Manipulări”, care aduce în scenă actori din patru țări. Publicul va putea viziona 14 spectacole de excepție, adaptări după texte clasice sau deja cunoscute.

Evenimentele din off-ul festivalului sunt de asemenea surse inedite de divertisment: slam poetry sau poezie-spectacol în miez de noapte, ateliere și improvizații teatrale. Muzica, dansul, literatura contemporană și cele mai noi forme ale acesteia vin în completarea programului.

Despre spectacolele pe care le oferă TESZT-ul ne va povesti selecţionerul oficial al festivalului, Galovits Zoltan.

În zilele de 23 și 24 mai, locuitorii municipiului Orăştie sunt invitaţi să participle la cea mai importantă sărbătoare anuală, Maialul!

Maialul este o sărbătoare de origine săsească ce datează de la jumătatea secolului al XIX-lea. Locuitorii din Oraştie, dar şi turiştii, vor putea să viziteze incinta medievală fortificată a orașului, unde Lupii Daciei, Legiunea VII Gemina, Terra Dacica Aeterna, Virtus Antiqua, Peregrinus şi Arcașii Hunedoarei, vor reconstitui evenimente istorice importante.(w882)

Contactul cu tradiția autentica va fi amplificat și de prezența meșteșugarilor și a produselor lor specifice. Experiența spectatorilor va fi îmbogățită prin ghidajul istoric profesionist, vernisaje de pictură sau lansări de carte dar și de atelierele de artă vizuală fotografică, arme, olărit, șoimărit și sculptură şi pictură în os.

Seara fiecărei zile de Maial va fi încheiată cu spectacole de muzică pop, rock și folclor. Cătălin Tibori şi Cristina Mitar, doi dintre organizatorii Maialului, vin la “Ora regiunii” cu veşti de ultimă oră.

Soare, voie bună, atmosferă jazzy, limonade şi cafea aburindă asta promit organizatoarele de la Noi Re-creăm, vizitatorilor Vintage Bazaar, care va prinde viaţă între 22 şi 24 mai, pe vechiul vapor, pe malul dulce al Begăi.

Vor fi expuse produse hand made, vintage-uri de tot soiul, haine chic gata să fie îmbrăcate, iar designerii locali îvor şi aşeza cuferele pline de inspiraţie şi idei unice în faţa cautătorilor de comori.

Amănunte vom afla de la membrele Noi Re-creăm.

Emisiunea "Ora Regiunii" se difuzează în direct pe TVR Timişoara, luni 18.05.2015 la ora 20.00, cu reluare marți 19.05.2015 la ora 11.30.

(w882)

19:00 În prelungiri – direct

20:30 Lumea de aproape

 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara