La Căminul pentru persoane vârstnice din Reşiţa recuperarea medicală se face cu ajutorul voluntarilor.
Complexul se confruntă cu o lipsă acută de personal, pe toate palierele, de la infirmiere până la cadre medicale specializate. Salariile foarte mici, munca grea şi legislaţia fac din completarea grilei de personal o misiune aproape imposibilă.
Despre această situație discutăm cu Edith Gottvald (voluntar), Oszeb Olasz (asistent balneofizeoterapie), Angelica Siminiceanu (asistent coordonator) și Cristian Vîlceanu (director Complexul de Servicii Sociale pentru Persoane Adulte Reşiţa).
Edith a terminat anul trecut Medicina la Timişoara. S-a specializat în kinetoterapie şi, de două luni, lucrează cu bătrânii de la Complexul de servicii sociale din Reşiţa. Benevol, pentru că, deocamdată, postul de fiziokinetoterapeut nu a fost scos la concurs.
Împreună cu Edith lucrează încă o voluntară. Până la venirea lor, întreaga muncă de recuperare era facută de o singură asistentă.
Nici asistentele de medicină generală nu se descurcă mai uşor. Acestea au în grijă, fiecare, de zece ori mai mulţi pacienţi decât ar fi normal.
Conducerea complexului încearcă să completeze organigrama însă posturile de asistente şi infirmiere nu sunt atractive.
La complexul din Reşiţa sunt găzduite 170 de persoane, dintre care 70 la sută sunt imobilizate la pat.
Reporter: Diana Telescu, Imaginea: Vasile Neamţu
Ştirile TVR Timişoara se difuzează zilnic de la ora 18,20 iar de la ora 21,30 sunt transmise şi în limbaj mimico- gestual.