loader
Foto

Tot prin Timișoara la “Drumuri aproape”

Ne continuăm periplul prin Timișoara, la pas, alături de Alexandra, fata cu umbrelă roşie, pentru că nu am putut să reducem la doar 27 de minute o asemenea călătorie.

 

Diana Bogea
Drumuri aproape

La câţiva paşi de Piața Operei se ridică, la fel de maiestuos ca odinioară, Castelul Huniade, care astăzi adăposteşte Muzeul Banatului, dar care, de-a lungul secolelor, a fost reşedinţa unor capete încoronate cu nume răsunător. Printre ele, Carol Robert de Anjou şi Iancu de Hunedoara.

Lăsăm în urmă zidurile vechi şi ne îndreptăm către locul care era, altădată, cea mai importantă piaţă a Timişoarei, pentru că acolo se găsea şi Primăria: Piaţa Libertăţii. Pe lânga Primăria veche, aici se găseau, şi încă se mai găsesc, câteva clădiri de factură militară, fapt ce întregeşte “greutatea” zonei. Dar primul lucru care-ţi atrage atenţia, atunci când poposeşti aici, e statuia Fecioarei Maria şi a Sfântului Nepomuk, supranumită şi Monumentul Ciumei.

Imaginea: Iuliu Theer, Montajul: Ilie Mandravel, Călătorul: Diana Bogea

Nu ratăm o promenadă pe Strada Mărăşeşti, devenită de curând pietonală, atât cât să ne oprim la Sinagoga din Cetate şi la casa lui Eugeniu de Savoia, clădire ce are reprodusă, deasupra intrării, vechea poartă Forforosa, prin care a intrat prinţul în Timişoara, după ce i-a înfrânt pe turci.

Nu puteam ocoli Piaţa Unirii, e cea mai frumoasă piaţă a Timişoarei, neratată de niciun turist, şi pe drept cuvânt, pentru că e asemenea unei săli de bal în stil baroc. Domul catolic, biserica sârbească, Palatul Baroc şi nenumărate clădiri, una mai frumoasă ca alta, fiecare cu povestea ei.

Şi, în cele din urmă, Bastionul Theresia, ultimul rămas în picioare atunci când au fost dărâmate zidurile cetăţii, proaspat renovat şi gata să primească oaspeţi.

Emisiunea “Drumuri aproape” este difuzată pe TVR Timişoara  duminică, 3.11, la ora 20:30 (cu reluare luni 4.11 la ora 11.30) iar pe TVR 3 miercuri, 06.11 la ora 21:30 (cu reluare joi 07.11 la ora 5.30 și duminică 10.11 la ora 8.00).

16:00 Forum economic

- direct

17:00 Telejurnal regional TVR 3 (R)

(Reluare)
 
Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

Lalele, lalele... la Timișoara | VIDEO

publicat: joi, 28 martie 2024

Recunoscută cândva drept orașul rozelor, Timișoara devine în această perioadă orașul lalelelor. Reporter: Dalida Groza

Forum Economic: Donații și implicare privată în comunitate | VIDEO

Discutăm despre donații și despre implicarea privată în viața comunității, acolo unde intervenția statului nu este posibilă sau este insuficientă.

Castrul roman Micia: arheologia clasică e însoțită de cea experimentală | VIDEO

Urmărim la "Istorii Ascunse" o ediție despre  cercetarea castrului roman Micia, descoperit la mijlocul anilor 1800. Realizator: Cristina ...

 

#tvrtimisoara