loader
Foto

Caracatița corupției românești la "Totul la Vedere"

Arestările din ultima vreme dezvăluie dimensiunea corupției din România. S-a instituit deja șpaga de 1 milion de Euro. Fenomenul ”baronilor” stăpâni pe județe, se confirmă: nimic nu mișcă fără binecuvântarea lor, iar factorul politic e decisiv.

 

Brînduşa Armanca
Totul la vedere

Cazurile Duicu, președintele C.J. Mehedinți, Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre de la Constanța, președintele Camerei de Comerț a României, Mihail Vlasov de la Iași, dar și clanurile de familie aduse de Rușanu la ASF, sau cele puse pe lista pentru alegerile europarlamentare de PSD și PNL, precum și afacerile tentaculare ale deja condamnaților Gigi Becali, Daniel Fenechiu, Catălin Voicu, ale mahărilor din fotbal sunt exemple date în vileag de sistemul justiției care pare să se revigoreze.

DNA, ANI și DIICOT sunt instituții lăudate în rapoartele MCV. Dar sunt și destule decepții, într-un sistem judiciar neunitar, cu personal inegal pregătit.

Freedom House a lansat, împreună cu Hotnews, platforma ”Dosare de achiziții publice”, achizițiile publice fiind o sursă de corupție, așa cum arată rapoartele Monicăi Macovei la PE.

Discutăm despre toate acestea cu Cristina Guseth- Freedom House, Laura Ștefan-Expert Forum și cu jurnalistul de investigație Daniel Befu.

Despre invitați

Cristina Guseth este directoarea Freedom House România din 1998. A inițiat programe de pregătire pentru jurnaliști și pentru manageri de presă, coordonând totodată programul Școlii BBC în România. A organizat primele dezbateri referitoare la integrarea în U.E., în parteneriat cu Centrul pentru Studii Politice Europene, Ministerul Afacerilor Publice și delegația Comisiei Europene la București. Freedom House este cunoscută la nivel mondial pentru rapoartele asupra statutului democrației în țări din întreaga lume. În România, fundația și-a câștigat renumele mai ales prin proiectele din domeniul mass-media. Cristina Guseth este specializată în relații media, management de criză și PR marketing. Între 2005 și 2007 a fost managerul de proiect pe relații media pentru delegația Comisiei Europene la București. A fost coordonator de programe media la Fundația Soros.

Laura Ștefan este expert anti-corupţie, ex-directoare ȋn Ministerul de Justiţie, consultant internaţional pe reforma statului de drept al Comisiei Europene şi Consiliului Europei. A absolvit Dreptul la Universitatea Bucureşti şi Master in Law la Cambridge University.

Daniel Befu este jurnalist de investigație. A publicat la Romania liberă, Adevărul, Evenimentul zilei etc., a lucrat în proiectul Rise Project. În prezent publică pe blogul pesonal, Investigații cenzurate.

Emisiunea "Totul la Vedere" este difuzată pe TVR Timişoara joi 10.04.2014 la ora 19.00 (cu reluare vineri 11.04.2014 la ora 10.00).

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

3:00 Descoperă vestul

7:00 Piper pe limbă (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara