loader

De ce apar balonările și cum le putem evita

Balonările sunt senzații neplăcute care ne afectează viața de zi cu zi.

 

Iren Alexoi
Veronica Mihoc
Tableta de sănătate

Am primit multe întrebări legate de neplăcerile balonărilor. Fie că sunt însoţite de dureri abdominale, senzaţie de prea plin sau pur şi simplu faptul că nu mai încăpem în haine ne afectează neplăcut viaţa de zi cu zi. Am pregătit pentru voi câteva sfaturi care, cu siguranţă, vă vor ajuta sa vă simţiţi mai bine.

1. Aveți grijă să beţi lichidele înainte de masă cu o jumătate de oră sau la o ora dupa masă.

2. Mâncaţi fructele pe stomacul gol. Ele nu se digera în stomac. Amestecate cu alte grupe de alimente pot produce balonare printr-un proces de fermentaţie în stomac. De asemenea, atenție la asocierea carne cu carbohidrați, ex. pâine cu cartofi. Și această combinaţie poate fi responsabilă de balonări.

3. Mâncaţi relaxat, mestecând foarte bine. Aşa nu veţi înghiţi aer și procesul de digestie este complet. Digestia carbohidraţilor începe în cavitatea bucală în prezenţa amilazei salivare.

4. Verificați-vă intoleranţele alimentare: la gluten (din făina albă) sau lactoza din lapte. Uneori, balonarile sunt simptomul care ne avertizează că suntem succeptibili la o intoleranță alimentară.

5. Stimulaţi digestia cu suc de aloe vera înainte de mesele principale. Aloe vera este puternic alcalinizant al organismului și poate reduce starea de balonare.

6. Refaceți-vă flora intestinală printr-o alimentaţie sanătoasă. Puteţi apela la un supliment de probiotice. Digestia va fi mult mai eficientă dacă bacteriile benefice funcţionează cum trebuie.

7. Enzimele digestive luate la fiecare masă pot îmbunatăți digestia și ne feresc de balonare.

8. Nu neglijaţi ceaiurile de plante de anason, mărar și mentă au proprietăţi carminative care ne liniștesc digestia.

Iată, cum explică această afecțiune dr. Cristina Molnar – medic internist, într-un interviu realizat la Tableta de sănătate.

Important ! Dacă balonările sunt supărătoare și sunt însoțite de alte manifestări, de exemplu constipație cronică, scaune cu sânge sau dureri puternice este bine să vă adresaţi unui medic pentru a stabili un diagnostic.

Verifică-ţi sănătatea înainte de toate!

Cu drag, dr. Iren Alexoi, consilierul dumneavoastră pe teme de sănătate

Următoarea ediție a emisiunii "Tableta de Sănătate" se difuzează în premieră pe TVR3 joi 13.02.2014 la ora 21.30 (cu reluare vineri 14.02.2014 la ora 11.00) iar pe TVR Timișoara sâmbătă 15.02.2014 la ora 19.30 (cu reluare duminică 16.02.2014 la ora 10.30).

 

12:00 Actual Regional

13:30 Selfie

 
(P) Cum folosesc românii internetul: divertismentul, scop principal pentru utilizatori

Dinamica pozitivă a mediului online este evidentă în România în ultimii ani, datele indicând o utilizare tot mai intensă a internetului atât în ...

Mărturii fotografice ale nunților bănățene: Un secol de tradiție | VIDEO

Colecția de fotografie veche intitulată „Bănățeni în ţoalele lor”, prezentată de Dalida Groza, reprezintă un valoros document etnografic.

(P) Elis Pavaje a încheiat lucrările de extindere a fabricii sale de la Stoenești. O investiție de 13 milioane de euro

Cel mai mare producător de pavaje din România,  Elis Pavaje , a încheiat lucrările pentru extinderea fabricii sale din Stoenești, Prahova.

 

#tvrtimisoara