loader
Foto

Evenimentele sfârșitului de an la "Orizonturi Sîrbești"

În perioada de iarnă, comunitatea sîrbă a derulat o serie de manifestări culturale şi religioase specifice: concerte de folclor autentic şi cîntece spirituale, cinstirea poeţilor şi poeziei, expoziţii de arte plastice şi ritualuri religioase.

 

Mimo Obradov
Minorități în limba sârbă

Vernisajul expoziţiei „Voi ţine minte totul”, dedicată celei mai mari poete a literaturii sîrbe Desanka Maksimovic, s-a desfăşurat la Galeria Mansarda a Complexului Bastion, în prezenţa mai multor scriitori, dascăli dar şi tineri.

Dublu eveniment dedicat artei plastice a fost expoziţia cuplului de artişti din Serbia Slavica Erdeljanovic Curk şi Franc Curk vernisată cu ocazia Zilelor Culturii Sîrbeşti la Timişoara.

Sărbătorile de iarnă se desfăşoară în cadrul comunităţii sîrbeşti conform calendarului iulian, cu două săptămîni după ce românii au sărbătorit Craciunul respectiv trecerea în noul an. Specific sîrbilor este ritualul de ardere a ramurilor de stejar tînăr înainte de a intra în biserică în ajunul Craciunului, iar la Timişoara a devenit tradiţional concertul de Crăciun al Corului Catedralei ortodoxe Sîrbe.

Emisiunea “Orizonturi Sîrbești” este difuzată pe TVR Timişoara miercuri 15.01 la ora 20.00 (cu reluare joi 16.01 la ora 11.00) iar pe TVR 3 marți 14.01 la ora 11.30 (cu reluare miercuri 15.02 la ora 0.00).

 

7:30 Actual Regional (R)

(Reluare)

9:00 Piper pe limbă (R)

(Reluare)
 
Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

Casa Vulcanilor de la Densuș | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Descoperă Casa Vulcanilor, printre cele mai faine proiecte din Geoparcul Dinozaurilor, o bucurie pentru mici și mari în egală măsură.

Pregătirea pentru

Pregătirea pentru "corpul de vară" | VIDEO

publicat: joi, 18 aprilie 2024

Mai e puțin până la debutul sezonului estival, iar sălile de fitness au început să se umple de persoane dornice să arate cât mai bine în ținuta ...

 

#tvrtimisoara