loader
Foto

Galerie foto

Fasolea cu ciolan, mâncarea națională

Cum a devenit fasolea cu ciolan mâncarea națională a românilor? De ce spun unii că românii nu au mâncăruri tradiționale ci doar de influență? Răspundem la toate la Sarea în bucate.

 

De 1 Decembrie gătim românește! La 100 de ani de România Mare, la Sarea în bucate facem istoria ultimilor 100 de ani de gastronomie românească.

Uica Mihai scoate cartea de bucate din 1865 scrisă de Christ Ionnin, “Bucătăria română” și pregătim o rețetă veche de peste 100 de ani devenită mâncare națională, fasolea cu ciolan.

Invitat tocmai de la Castelul Sigmaringen din Germania este Simona Lazăr, istoriograf gastronomic, care ne prezintă meniul din 1922 de la încoronarea regelui Ferdinand și a reginei Maria.

Trecem prin mâncarea de mahala de după 1900 și ajungem până la fast-food-ul zilelor noastre. Povestim și despre conflictul româno-român. Noi, românii, dacă nu suntem nevoiți să intrăm în război cu unii sau cu alții, cum s-a întâmplat în istoria ultimilor 100 de ani, ne provocăm singuri conflict.

Mai nou, zic “mari cunoscători” că noi nu avem produse tradiționale românești. Toate mâncărurile cu care ne lăudăm că țin de bucătăria specific românească sunt de fapt împrumuturi din gastronomia altor popoare care ne-au trecut granițele. Le lămurim pe toate la Sarea în bucate!

Emisiunea "Sarea în Bucate" se difuzează la TVR Timișoara sâmbătă 1.12.2018 de la ora 18.30 (cu reluare duminică 2.12.2018 de la ora 12.30 și marți 4.12.2018 de la ora 21.00).

Vă reamintim că postul TVR Timișoara poate fi recepționat și pe canalul 85 UPC digital.

De asemenea, la orele de difuzare, emisiunea poate fi vizionată în live streaming pe TVR+ pe pagina canalului respectiv. Ulterior, emisiunea poate fi vizionată și mai sus.

(w882)

 

10:30 Forum economic (R)

(Reluare)

11:30 Monocrom (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara