loader
Foto

O premieră absolută la Teatrul Național Timișoara se va desfășura live, online

Piesa “Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, pe textul semnat de Radu Iacoban, a fost prezentată publicului, online, sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 19.00.

 

Într-o încercare de supraviețuire și, totodată, de adaptare a teatrului la condițiile actuale impuse de pandemia de coronavirus, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o reprezentație live, chiar dacă lipsită de interacțiunea ce se creează în sala de teatru.

Astfel, spectacolul va fi transmis în direct de la Sala 2, online, pe canalul de YouTube și pe pagina de Facebook a instituției.

(w882) 1TNT

Spectacolul "Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese", care poartă semnătura lui Radu Iacoban, propune o temă de reflecție, şi anume: dacă în era internetului folosim noile tehnologii ca formă evoluată a relaţionării dintre oameni sau ne ascundem singurătatea în spatele mijloacelor de comunicare, conform unui comunicat al instituţiei teatrale.

Dar meditația asupra singurătății nu se oprește aici. Căci Radu Iacoban, autorul textului și regizorul artistic al spectacolului, merge mai departe cu sondarea meandrelor sufletului uman, prins între aparenta normalitate și înstrăinarea care se insinuează, pe nesimțite aproape, între membrii aceleiași familii, surprinși într-un context aparent comun, familial și familiar.

(w882) 5TNT

Astfel, întoarcerea fiului plecat din ţară devine pretextul pentru o reuniune de familie care se transformă destul de repede într-o sumă de definiţii importante pentru fiecare din noi.

Și înțelegem că înstrăinarea nu are nicio legătură cu numărul de kilometri, că tăcerea este un vierme care roade până și cele mai trainice legături sufletești, provocând tare ce cu greu ajung să se vindece.

(w882) 9TNT

Însă vindecarea nu este doar o noțiune abstractă. Ea se poate produce acolo unde există iubire și acceptare, iertare și sinceritate. Și, nu în ultimul rând, acolo unde tristețea s-a decantat, lăsând loc adevărului. Căci deși nu există adevăr absolut, există suflete care se pot armoniza atunci când piesele de puzzle sunt puse la locul lor.

Spectacolul este recomandat publicului cu vârsta peste 14 ani.

Din distribuție fac parte: Claudia Ieremia, Romeo Ioan, Ion Rizea, Andrei Chifu, Mălina Manovici, Alina Ilea şi Matei Chioariu, iar decorul şi costumele sunt semnate de scenograful Tudor Prodan.

(w882) 2

Evenimentul este realizat în cadrul proiectului "Vocile oraşului - Central Park", parte din Programul Cultural Timişoara Capitală Europeană a Culturii, produs de Teatrul Naţional Timişoara şi finanţat de Primăria Municipiului Timişoara.

***

Surse foto: pagina de facebook - Teatrul Național din Timișoara

Un articol de Irninis Miricioiu

14:00 Descoperă vestul (R)

(Reluare)

14:30 Cult@art

 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara