Dr. Iren Alexoi, gazda emisiunii "Tableta de Sănătate", discută cu Alina Niță, specialist în terapii complementare, despre cum poate să ne ajute un terapeut în gestionarea emoțiilor.
În ultimii ani medicina încearcă să trateze pacientul ca un tot unitar - trup și suflet, dovedind de multe ori că, nu numai stilul de viață sau alimentația pot influența starea de sănătate, ci și ceea ce gândim, sentimentele și emoțiile noastre.
Diferite tipuri de terapii complementare cu rădăcini adânci în vechea medicină orientală, privesc individul din punct de vedere energetic. Suntem încojurați de câmpuri energetice și fiecare gând și sentiment reprezintă, de fapt, o formă de energie care ne poate dezechilibra starea de sănătate.
Iată câteva exemple de legături între sentimente și afectarea organelor:
Sentimentele copleșitoare, fie ele de bucurie excesivă sau supărare, pot afecta inima. Câte expresii avem în vocabularul zilnic legate de emoții și inimă? “Mi-a stat inima în loc de frică”, “ Îmi sare inima din piept de bucurie”ș.a.
Inima noastră funcționează normal doar atunci când suntem calmi, liniștiți și împăcați cu noi înșine. Sentimentele intense pot produce boli de inimă sau hipertensiune arterială.
Ficatul, “uzina organismului”, este afectat de emoțiile legate de tot ce înseamnă autoritatea în viața noastră, în special de modul cum ne apropiem de tatăl biologic și de relația pe care o avem cu el. Oboseala, stresul, supărările secătuiesc ficatul.
Rinichii sunt influențați de grija pentru ziua de mâine.
Tristețea intensă ne poate afecta plămânii.
Ranchiuna, sentimentele de invidie permanentă ne pot ataca sistemul digestiv.
Cei care trec printr-o boală grea își schimbă modul de a gândi. Sunt mai liniștiți, mai împăcați cu ei înșiși. În momentul în care ne conștientizăm gândurile și sentimentele n-ar trebui să ne mai temem de boală.
Înţeleptul Lao Tze a spus:
„Ai grijă la gândurile tale, ele vor deveni cuvinte.
Ai grijă la cuvintele tale, ele vor deveni acţiuni.
Ai grijă la acţiunile tale, ele vor deveni obiceiuri.
Ai grijă la obiceiurile tale, ele vor constitui caracterul tău.
Ai grijă la caracterul tau, el iţi va fi destin.”
Cum poate să ne ajute un terapeut în gestionarea emoțiilor, aflați de la Alina Niță, specialist în terapii complementare, invitatul emisiunii "Tableta de Sănătate".
Aveți grijă de voi și de trăirile voastre, acestea vă pot influența sănătatea!
Vă sfătuiește cu drag, dr. Iren Alexoi.