loader
Foto

"Totul la Vedere": Nemuritori cu celule stem?

În 1998 a avut loc prima intervenţie chirurgicală cu celule stem, iar de atunci ştiinţele medicale vorbesc despre rezultate excepţionale ale operaţiilor de acest fel. Ne pot salva sau prelungi viaţa celulele stem?

 

Brînduşa Armanca
Totul la vedere

Echipe de cercetători prestigioşi din Europa şi America se apleacă asupra descoperirii faptului că celulele stem pot vindeca boli considerate nevindecabile ca limfomul, alte forme de cancer, boala Alzheimer sau pot înlesni operaţii grele pe coloana vertebrală etc.

Celulele stem se prelevează din cordonul ombilical la naştere, din ţesut osos sau sânge şi se păstrează în bănci specializate prin criogenare.

Pentru moment pare o soluţie miraculoasă. Dar există şi numeroase necunoscute.

Cei care se ocupă de prelevarea şi depozitarea celulelor stem, operaţiune cu costuri ridicate, au o organizaţie, ARBACS şi un Cod Etic care îi obligă să dea toate informaţiile familiilor, să nu omită dezavantajele şi limitele.

Entuziasmul şi moda trebuie temperate prin explicaţii riguroase. Aflăm mai multe de la Dr. Bogdan Ivănescu și Dr. Marius Craina, precum şi de la o mamă care a ales să depoziteze celule stem de la fiica ei.

Despre invitați

Dr. Bogdan Ivănescu este vicepreşedintele ARBACS şi preşedintele Băncii de celule stem din Danemarca.

Conf. Dr. Marius Craina este medic primar obstetrică-ginecologie şi director al Departamentului de Obstetrică- Ginecologie la UMF Babes-Bolyai din Timişoara.

Emisiunea "Totul la Vedere" este difuzată pe TVR Timişoara joi 17.04.2014 la ora 19.00 (cu reluare vineri 18.04.2014 la ora 10.00).

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

7:30 În prelungiri (R)

(Reluare)

9:00 Cult@art (R)

(Reluare)
 
Ioan Fernbach, invitat la

Ioan Fernbach, invitat la "Spirit și credință"

publicat: duminică, 28 aprilie 2024

Despre maestrul Ioan Fernbach și despre multe altele vom vorbi în ediția specială a emisiunii "Spirit și credință" din 1 mai, de la ora 16:45, la ...

Spectacol canin la școală | VIDEO

Spectacol canin la școală | VIDEO

publicat: vineri, 26 aprilie 2024

Săptămana verde inseamnă activități ieșite din tipar in școlile din România, iar într-un colegiu din Arad, copiii au avut parte de o experiență ...

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

Misterul de la Cioclovina | VIDEO

publicat: luni, 22 aprilie 2024

Comoara de la Cioclovina a fost descoperită de arheologi cu ajutorul speologilor. Urmăriți o ediție "Istorii ascunse", realizată de Cristina Baican.

 

#tvrtimisoara